Ajankohtaista

Hämeen Laaturemontin historian isoin kattourakka päätökseen

Hämeen Laaturemontin historian isoin kattourakka päätökseen

As. Oy Hauenleuan uudet katot hurmaavat nyt koko naapuruston

Asunto-osakeyhtiö Hauenleuka Tampereen Lentävänniemessä on viiden rivitalon taloyhtiö, joka on valmistunut vuonna 1978. Turhan matala harjakatto ja räystäiden puuttuminen alkoivat aiheuttaa vuoto-ongelmia osassa asunnoista. Hätiin kutsuttiin referensseiltään vahvin, Hämeen Laaturemontti.

As. Oy Hauenleuan hallituksen puheenjohtaja Erkki Uitti on asunut taloyhtiössä aina rakentamisvuodesta lähtien. Hänen ja vaimonsa asunto oli säästynyt vahingoilta, mutta oli ilmeistä että muissa asunnoissa ilmenneet vuodot vaativat toimenpiteitä.

– Ongelma johtui siitä, ettei katolla ollut ollenkaan räystäitä. Kourun alta pääsi vettä ja lunta sisään rakenteisiin ja kun lumi suli, tuli asuntoihin vesivahinkoja. Asuinalueemme on rakennettu 70-luvulla, jolloin tällainen räystäätön kattorakentaminen oli tyypillistä, Uitti kertoo.

Kiinteistön arvo nousee kattoremontilla

Hauenleuan huopakatteet oli vaihdettu jo kertaalleen kaikissa viidessä kiinteistössä ja taloyhtiössä teetetty perusteellinen kuntoarvio muutama vuosi aiemmin. Vuonna 2013 taloyhtiön hallitus tuli lopulta johtopäätökseen, että on aika tilata katon perusteellinen saneeraus.

– Vaikka kattoremontti on iso sijoitus, joka verottaa osakkeenomistajien rahapussia, tulee panos suoraan takaisin kiinteistön arvonnousuna, Uitti muistuttaa.

Tarjoukset otettiin usealta tekijältä ja apuna tarjouspyyntöjen laatimisessa, arvioimisessa ja lopulta kattoremontin valvonnassa oli tuttu arkkitehti Heikki Koivula.

– Yhtiökokouksessa päätös tehtiin demokraattisesti. Hämeen Laaturemontti osoittautui vakuuttavimmaksi, eli meille referenssit painoivat vaakakupissa. Toki huomiota kiinnitettiin myös kustannuksiin, mutta pelkkien eurojen varassa päätöstä ei tehty, sillä halusimme luotettavat ammattilaiset toteuttamaan urakan, Uitti perustelee.

Laaturemontin historian isoin remppa

Hommiin lähdettiin heinäkuun alussa ja aikatauluarvioksi saatiin noin 10 viikkoa. Tiedottaminen oli Uitin mielestä asianmukaista ja riittävää koko remontin ajan.

– Kesäkuun alussa meillä oli perinteiset taloyhtiön talkoot, joihin Hämeen Laaturemontilta tuli kaksi miestä kertomaan tulevasta remontista. Samalla asukkailla oli mahdollisuus kysellä mieltä askarruttavista asioista. Tuon jälkeen remontista jaettiin myös kirjalliset tiedotteet.

Kyseessä oli Hämeen Laaturemontin historian mittavin kattoremontti, sillä katot saivat totaalisen uudistuksen: vesikatto purettiin aina ontelolaattaan asti, katolle tehtiin uudet ristikkorakenteet, asennettiin nykyaikaiset aluskatteet, kattomateriaali vaihdettiin rivipeltikatteeseen, harjakorkeutta korotettiin ja uusilla päätykolmioilla, kattoturvatuotteilla ja sadevesijärjestelmillä viimeisteltiin kokonaisuus.

– Näin arkkitehdin näkökulmasta kyseessä oli sinänsä rutiinikohde. Toki nykysilmissä nämä 70-luvulla tehdyt katot ovat aivan kauhistuttavia: ne on tehty silloisen ymmärryksen varassa ja ongelmat ovat alkaneet ilmetä vasta paljon myöhemmin, arkkitehti Heikki Koivula kommentoi.

Koivula oli taloyhtiön asiantuntija-apuna päätöksentekoprosessissa.

– Asukkaat helposti sokeutuvat ongelmien edessä, ja tässäkin kohteessa asukkaat nostivat yhdeksi vaihtoehdoksi huopakatteiden uusimisen. Se olisi kuitenkin ollut lyhytaikainen ja tekohengittävä ratkaisu ja ongelmat olisivat olleet pian uudestaan edessä.

– Uusi katto teki taloyhtiöstä nykyaikaisen näköisen, nosti talojen arvoa, tarjosi pitkäaikaisen ratkaisun, sillä uusi katto palvelee varmasti seuraavat 50 vuotta ja lisäsi energiatehokkuutta.

Energiatehokkuutta paransi uusi ekovilla: vanhan 12,5 senttimetrin eristeen sijaan ekovillaa puhallettiin rakenteisiin 40 senttimetriä.

Katon ilmeen lopullisesti kruunanneet kattopellit saatiin Hämeen Laaturemontin omalta kattopeltitehtaalta Pirkkalasta. Työstä vastasi työnjohtaja Ville Piiroinen mukanaan kolme raudanlujaa kattoalan ammattimiestä ja projektinjohtajana ja rakennesuunnittelijana toimi Antti Valjakka.

Mitä tämänkokoinen urakka tarkoitti asennusporukan ja työnjohdon näkökulmasta?

– 70-luvulla rakennetut tasakattoiset rakennukset ovat tuttuja remonttikohteita. Viiden rivitalon vanhat vesikatteet purettiin lohkoittain siten, että saimme kulloisenkin lohkon iltaan mennessä uusilla vesikattorakenteilla säänsuojaan. Heinäkuu 2014 jää jokaisen mieleen pitkästä hellejaksosta, mikä auttoi meitä suojaustoimenpiteissä, mutta toisaalta teki työstä rakennusmiehille raskasta, Valjakka toteaa.

– Vaikkakin taloyhtiössä hoidamme työmaa-asiat valvojan välityksellä, ei se poista sitä totuutta, että meillä on siellä ympärillä lähes sata asukasta, jotka on otettava huomioon työturvallisuutta suunniteltaessa – ja tarvittaessa tarjoamme asiakaspalvelua myös suoraan asukkaalle.

Pihoista kiitettävä arvosana

Timo. P. Nieminen on Tampereen entinen pormestari ja Hauenleuan alkuperäisiä asukkaita. Nieminen asuu vaimonsa kanssa remonttijärjestyksessä neljäntenä tulleessa talossa. Heiltä Hämeen Laaturemontti saa kiitettävän arvosanan.

– Tunnen rakennusmaailmaa melko hyvin ja voin sanoa, että Hämeen Laaturemontti hoiti urakan erittäin hienosti. Pihoista voi antaa kiitettävän arvosanan. Ne on pidetty erinomaisessa kunnossa. Se, että Hämeen Laaturemontin auton kyljessä lukee ”Vuoden paras rempparyhmä 2012” ei tule yllätyksenä, Nieminen kehuu.

Annettu 12 viikon aika-arvio piti kutinsa ja viimeistelyjä tehtiin lokakuun ensimmäisellä viikolla. Remonttiaikataulun viivästymistä Nieminen ei koe ongelmaksi. Pääasia, että remontti tuli fiksusti ja mahdollisimman vähäisin häiriöin hoidetuksi.

– Tietenkin tämän kokoluokan remontista tulee häiriötä, se on selvä. Kukaan taloyhtiön asukkaista ei kuitenkaan joutunut olemaan evakossa remontin takia, tosin itse päätimme lähteä reissuun pahimman jakson ajaksi, joten vältyimme siltäkin vähältä.

Naapuritaloille paineet

Lentävänniemen rauhallisella asuinalueella on nyt komea uusi kattorivi. Vanhojen kattojen mustanruskea sävy vaihtui remontissa modernimpaan harmaaseen. Samaa sävyä tulivat myös kattoturvatuotteet, rännit ja muut sadevesijärjestelmän osat.

Vaikutus taloyhtiön yleisilmeiseen on ollut valtava. Aivan kuin taloyhtiön iästä olisi leikattu yhtäkkiä vuosikymmeniä.

– Naapuriyhtiön asukkailta on kuulunut että voi minkä teitte, nyt meilläkin on paineet pistää katot uusiksi, Uitti hymähtää.

Positiivista viestiä on kuulunut myös oman taloyhtiön väeltä.

– Remonttimiehet ovat olleet kohteliasta ja fiksua väkeä, täyden pointsit heille. Eikä tämä ole vain minun mielipiteeni. Samaa ovat sanoneet naapuritkin, kun olemme remontista jutelleet.