Ajankohtaista

Nokianvirran koulu

LUJA-LAURI

tuli Nokianvirran koululle

Nokianvirran koulu on Nokian suurin koulu, jossa opiskelee noin 650 oppilasta ja työskentelee noin 60 opettajaa. Koulun niin sanottu vanha puoli valmistui vuonna 1956 ja lisäosa rakennettiin 1998. Yllättäen juuri lisäosan kanssa ilmeni pari vuotta sitten kattovuodosta johtuvia kosteus- jälkiä. Hämeen Laaturemontti sai homman hoitaakseen ja toteutti kattoremontin ennätysajassa.

Rehtori Harri Yli-Valkaman mukaan vuonna 1998 tehty lisäosa oli selkeästi rakennettu väärin.

– Kattoon oli valittu aivan väärä materiaali ja aluskatteet oli laitettu väärin. Onhan se ikävää huomata tällaista, mutta onneksi pahempia ongelmia ei ehtinyt syntyä ja saimme ongelman kohtuullisen nopeasti kuntoon.

Remontti päästiin toteuttamaan marraskuussa 2013. Korjattavaksi tuli noin 2160 neliömetriä kattopinta-alaa.
Kohteen tarkistus ennen tarjousta Urakan kilpailutuksesta ja valvonnasta vastasi Nokian kaupungin puolelta toimistorakennusmestari Matti Kataja.

Miksi Hämeen Laaturemontti valittiin tekijäksi ja millaisia asioita tämänkaltaisissa julkisissa hankinnoissa tulee ottaa huomioon?

– Hämeen Laaturemontilta tuli edullisin tarjous ja lisäksi yrityksen tausta ja paperiasiat olivat kunnossa. Julkisten hankkeiden kilpailutuksessa on huomioitava se, että suunnitelmat vastaavat laajuudeltaan ja sisällöltään tarjouspyynnössä esitettyä. Tarjouspyynnöt laitetaan valituille urakoitsijoille. Tässä tapauksessa otimme tarjoukset neljältä toimijalta. Tarjousten vertailuperusteista painavin on hinta, Kataja selventää.

Hämeen Laaturemontin edustaja kävi tutustumassa kohteeseen ennen tarjouksen antamista, mikä lisäsi luotettavuutta sekä tekemisen tasoon että hintaan.

– Teimme pienurakkasopimuksen ja aikataulut. Arvioitu urakkakesto oli kolme viikkoa, mutta Hämeen Laaturemontti sai urakan valmiiksi vain kahdessa viikossa, Kataja kehuu.
Turvallisuus ennen kaikkea

Työn käynnistyessä marraskuussa elettiin alkutalvea. Talvi on itse asiassa otollista aikaa kattoremontille, sillä sateen riski on pieni. Vanha tiilikate purettiin, uusi aluskate ja rimoitukset asennettiin ja uudeksi vesikatteeksi laitettiin lukkosaumakate.

– Hämeen Laaturemontti uusi myös vesikourut, syöksytorvet, kaikki läpiviennit, katteeseen liittyvät pellitykset, lumiesteet, kulkusillat ja lapetikkaat, Kataja luettelee.
Remontti toteutettiin koulun ollessa käynnissä, joten turvallisuudesta oli huolehdittava viimeistä piirtoa myöten. Työmaa-alue rajattiin lippusiimalla ja verkkoaidalla; sisäänkäyntejä suljettiin hetkellisesti tai suojattiin katoksilla. Yhteistyö koulun kanssa sujui hyvin.

– Hämeen Laaturemontin työskentely oli nopeaa ja ainakin näin maallikon silmin myös jälki hyvää. Turvallisuusasiat oli otettu esimerkillisesti huomioon, rehtori Yli-Valkama kiittelee.

– Koulun työntekijöiden tehtäväksi jäi ainoastaan oppilaiden valvonta ja ohjeistaminen, huolehtiminen siitä, etteivät oppilaat mene lähelle rakennustelineitä. Vaikka remontti aiheutti toki esimerkiksi pysäköintirajoituksia, sujui urakka lopulta niin nopeasti ja lopputulos oli niin hyvä, ettemme voi olla kuin tyytyväisiä.

Arvosana: kiitettävä

Myös kaupungin toimistorakennusmestari antaa Hämeen Laaturemontille kiitettävän arvosanan.

– Kaikki sujui vaivattomasti ja kohde valmistui nopeammin, mitä sovittiin. Koko projektin aikataulu oli tiukka, sillä investointimääräraha myönnettiin syyskuun lopussa 2013 ja se oli käytettävä vuoden 2013 aikana. Talvialennuksia ei pystytty hyödyntämään, mutta laskutus meni sopimuksen mukaisesti ja jälki oli hyvää.

Nokianvirran koulun elämää vartioi nyt Luja-Lauri –lukkosaumakatto, joka on Hämeen Laaturemontin omaa profiilituotantoa ja jolle annetaan 20 vuoden takuu. Tässä koulussa ei siis ainakaan kattoasioista tarvitse hetkeen huolehtia.